Post
     

Recept uit De Zwendelprins met uitleg van Rima OrieIn De Zwendelprins eet hoofdpersoon Simran de meest heerlijke Indiase gerechten. Voor de boekpresentatie maakte schrijfster Rima Orie deze gerechten zelf. Wil jij deze lekkernijen ook zelf maken? Lees dan snel verder.

Ingrediënten:

  • Voor de balletjes:
  • 18 gr magere melkpoeder
  • 40 gr bloem
  • 1 el bakpoeder
  • 1 ¼ dl volle melk

 

Voor de siroop:

  • 150 gr suiker
  • 3 dl water
  • 3 groene kardemom peulen
  • 2 el rozenwater

 

Voor het frituren

Ongeveer 1 liter ghee (een Indiase vorm van geklaarde boter). Daarvoor heb je 1250 gr boter – vijf pakjes – nodig.

 

Voorbereiding

Meng de melkpoeder, bloem en bakpoeder bij elkaar, giet er nog melk bij en kneed het geheel tot een stevig, zacht deeg. (Je moet zelf even kijken hoeveel melk je nodig hebt, dus giet niet alle melk in een keer erbij). Laat het deeg vervolgens een uur afgedekt rusten.

 

Maar ondertussen de siroop. Breng wat water en suiker aan de kook, doe er kardemom bij en laat het vijf minuten zachtjes doorkoken. Zeef de siroop vervolgens en zet het weg tot je het nodig hebt.

 

Bereiding

Verwarm de ghee (boter) in een pan waarin de balletjes ruim naast elkaar passen. Vorm balletjes zo groot als een walnoot van het deeg. Pers de balletjes stevig aan, zodat ze tijdens het frituren niet uit elkaar vallen (wat geheid een keer gaat gebeuren de eerste – paar – keren, dus voel je niet al te slecht). Doe de balletjes in de pan en houd er rekening mee dat ze iets uitzetten. Frituur de balletjes tot ze mooi goudbruin zijn. De totale baktijd bedraagt, afhankelijk van de grootte van de balletjes, ongeveer vijfentwintig minuten. Het vet mag niet te heet zijn, anders zijn de balletjes bruin voordat ze vanbinnen gaar zijn. Keer de balletjes enkele keren om zodat ze aan alle kanten bruin worden. Laat ze na het bakken uitlekken op keukenpapier.

 

Verwarm de siroop tot hij lauwwarm is, doe er rozenwater bij en zet het vuur uit. Dompel eerst één balletje in de siroop. Als het balletje na een paar minuten in elkaar zakt, is het nog niet gaar. Frituur in dat geval de resterende balletjes nog een paar minuten langer. Leg de gare balletjes vervolgens in de siroop. Je kunt ervoor kiezen om de balletjes er een paar uur in te laten weken, of ze er na vijf minuten uithalen en warm opdienen. Either way zijn ze erg