Post
     

Nelleke Geel start nieuwe uitgeverij: Meridiaan UitgeversNelleke Geel, die eerder dit jaar vertrok als uitgever van Signatuur bij De Arbeiderspers/A.W. Bruna, is een nieuwe uitgeverij gestart binnen Dutch Media Books: Meridiaan Uitgevers. 

Meridiaan richt zich overwegend op vertaalde, literaire fictie van over de hele wereld. Een klein aantal titels, ‘hand picked’ keuzes, die een blik bieden op de wereld voorbij de dijken. ‘Was het niet Stuart Mill die zei dat de mens zich al snel geen verscheidenheid meer kan voorstellen als hij/zij enige tijd niet gewend is die te zien? Daar mag ik niet aan denken en vertaalde romans zijn bij uitstek een prachtig middel om die vensters op de wereld open te klappen. En open te houden,’ aldus Geel.

Geel werkte sinds 2006 als uitgever van Signatuur en bouwde dit fonds uit tot een van de meest toonaangevende uitgeverijen op het gebied van vertaalde literatuur. Zij heeft de afgelopen jaren voor een groot aantal bestsellers gezorgd van onder andere Charles Lewinsky, Hilary Mantel, Jonas Jonasson en Carlos Ruiz Zafón. Zowel Lewinsky als Mantel hebben de overstap naar Meridiaan inmiddels gemaakt, evenals de getalenteerde Dinaw Mengestu, ontvanger van de prestigieuze MacArthur ‘Genius Grant’, en Sigge Eklund, die in 2013 op de Götenburg en de Frankfurt Book Fair veel aandacht trok met zijn roman In het labyrint. Daarnaast heeft Geel de laatste weken diverse nieuwe auteurs aan zich verbonden, waaronder de Israëlische Ayelet Gundar-Goshen en de Chinese Mai Jia, in eigen land een van de bestverkochte Chinese auteurs, die nu aan een overtuigende opmars is begonnen in Europa en de Verenigde Staten. Geel: ‘Ik ben ontzettend blij dat auteurs als Charles Lewinsky en Hilary Mantel ervoor hebben gekozen mee te gaan naar Meridiaan Uitgevers. Dat maakt de start al zo veel spannender. In 2015 is het 10 jaar geleden dat ik het manuscript las van Het lot van de familie Meijer, dan is het toch prachtig dat ik in ‘jubileumjaar’ 2015 Lewinsky’s nieuwste roman bij Meridiaan kan uitgeven? En van Mantel kunnen de lezers dit najaar iets verwachten, ik zeg nog niet wát.’ De eerste publicaties van Meridiaan Uitgevers komen dit najaar uit, de nieuwe Lewinsky staat voor mei 2015 op de verschijningskalender.