Post
     

Moon YA Contest - Een updateDe deadline van de Moon YA Contest is inmiddels alweer een tijdje verstreken: de schrijvers kunnen niets meer doen, behalve afwachten... Maar de jury is nog lang niet klaar! Een kleine update.

Wauw, dat hadden we niet aan zien komen: 333 verhalen werden er ingezonden voor de Moon YA Contest die we organiseerden in samenwerking met Sweek. 333! Van die 333 verhalen voldeden aan het eind van de schrijfperiode 218 aan het vereiste woordenaantal: 20.000 woorden. Het lezen kon beginnen! En dat was een heel karwei, kunnen we jullie vertellen… Maar het is vooral heel leuk om te doen, want wat veel creatieve, originele, grappige en droevige verhalen zagen we voorbijkomen! Voor ons als jury was het echt ontzettend fijn om te zien hoeveel schrijftalent er eigenlijk is in Nederland en Vlaanderen.

Uit al die verhalen was het onze taak om de allerbese te selecteren. Moeilijk! Hoe te beginnen? De jury stelt zichzelf bij de selectie een aantal vragen: spreekt de schrijfstijl aan? Worden er niet té veel taalfouten gemaakt? (We kunnen er wel een beetje doorheen kijken, maar er moet niet in elke zin een fout zitten.­) Is het echt een young adult-verhaal? Is het verhaal origineel genoeg? Is het verhaal goed opgebouwd? Zit er genoeg spanning in? En dan kom je als jurylid uiteindelijk tot een oordeel. De verhalen die goed worden beoordeeld, worden vervolgens door nog een ander jurylid gelezen.

Een aantal dingen dat de jury opviel:

- Veel schrijvers gaven hun boek een Engelse titel. Opvallend voor Nederlandstalige verhalen.

- Fantasy is een populair genre bij de deelnemers. Verreweg het grootste gedeelte van de ingestuurde verhalen bevatte een fantasy-element! We zagen veel engelen, monsters en weerwolven voorbijkomen. O, en mensen die herrezen uit de dood! Op zich logisch dat veel mensen zo’n element toevoegen, want zo heb je meteen spanning in je verhaal. Maar ook moeilijk, want je moet wel een hele nieuwe wereld creëren!

- In heel veel verhalen schrikt iemand aan het begin van het eerste hoofdstuk wakker uit een droom of nachtmerrie. Dat hebben we echt vaak voorbij zien komen!

- Een groot deel van de verhalen speelt zich in het buitenland af, en niet in Nederland of Vlaanderen.

- In veel verhalen zou nog beter het principe show, don’t tell toegepast kunnen worden. Dit werd ook terecht opgemerkt in de comments door de volgers van de verhalen!

Inmiddels zijn we al vergevorderd in het proces en zijn er al heel veel titels afgevallen. Alleen de beste, mooiste en leukste verhalen zijn nog over. Op 22 maart komt de hele jury samen om te overleggen (onder het genot van een heerlijke lunch, hmm…) en te bepalen welke verhalen écht een plek verdienen op de shortlist. En natuurlijk vind je op diezelfde shortlist ook de verhalen terug die de meeste volgers wisten te genereren. Spannend! Nog heel even wachten: op 3 april wordt de shortlist bekendgemaakt!

En dan het grote moment: de bekendmaking van de winnaar! Zien we jullie op de prijsuitreiking op 19 april bij Boekhandel H. de Vries in Haarlem?